NyitólapCicáinkEladó/foglalhatóSzavannáinkBengáliainkSzavannaBengáliHázimacskát?!

A bengáli macska

 

 

A bengáli macska az ázsiai leopárd-macska és a házimacska keresztezéseként létrehozott hibrid fajta, a fajta neve az ázsiai leopárd macska (Prionailurus Bengalensis) latin nevéből ered.

 

Bár az elmúlt évszázadok során többször is előfordult ilyen kereszteződés (időnként spontán módon), a jelenlegi fajta eredete Dr. Willard Centerwall leukémia-kutatására vezethető vissza a Loyola Egyetemen. Mivel az ázsiai leopárdmacska immunis a macska-leukémiára, az állati és emberi leukémia gyógyításának, megelőzésének kutatása során vizsgálták a fajt. 

Az immunitás örökletességének vizsgálata érdekében keresztezték a házimacskával a leopárd macskát. Az 1980-as évek elején, mikor Dr. Centerwall megbetegedett, Jean Millhez (aki maga is kitenyésztett 1963-ban egy bengáli macskát, akit azonban családi okokból nem tenyésztett tovább) került néhány F1-es hibrid. Jean Mill abban a reményben kezdte tovább-tenyészteni és népszerűsíteni a fajtát, hogy - elvéve az emberek kedvét a házikedvenc bundájára hasonlító szőrmék vásárlásától - megállítsa a leopárdmacskákra bundájukért folyó vadászatot.

Körülbelül Dr. Centerwall kutatásaival egyidőben Kansasban Doctors Greg és Elisabeth Kent keresztezte egyiptomi maujukat ázsiai leopárd-macskájukkal, Baghara Khan of Kent-tel. Később Jean Mill is pároztatta két nőstény hibridjét ugyanezzel a leopárdmacskával - a "Kent vonal", ami azóta is híres és keresett.

Standard mintázatuk rozettás-, pettyes -, cirmos-, vagy márványmintás, színük legtöbbször barna, vagy "hó" (a vajszín különböző árnyalatai), de ezüstszínben is előfordulnak. Puha bundájuk mintázata minden esetben jól elkülönül alapszínüktől, a testen szimmetrikusan helyezkedik el, farkuk gyűrűs, a vége fekete.

Testfelépítésük tömör, izmos, mancsuk köralakú és erős, fejük kerek, szemük nagy és szinte köralakú - egyes hóbengáli fajták esetében aquamarine színű.

 Mivel tenyésztésük több évtizedre (és rengeteg macska-generációra) vezethető vissza, a legtöbb ma kapható bengali macska SBT-s, "Filial generation number"-ük pedig ismeretlen. Ezek a bengáli macskák kedves, játékos, dorombolos, intelligens,  család- és gazdacentrikus állatok. Rendkívül társaságkedvelőek, más házikedvencekkel pompásan kijönnek, idegenek felé is gyorsan megnyílnak. A figyelmet, törődést és szórakozást igénylik, erős ragaszkodással és rengeteg szeretettel hálálják meg.